Waterverzachters voor bedrijven en industrieën: professionele waterverzachters
Voor appartementen, ziekenhuizen, zorgcentra en andere bedrijven bestaan er speciaal daarvoor ontworpen waterverzachters. Ze worden ook wel industriële waterverzachters genoemd. De capaciteit van deze waterverzachters is groter dan die van de standaard modellen. Dat is zo omdat ze in staat moeten zijn om water te ontharden op grote schaal.
En binnen een bepaalde tijd. Indien nodig moet de installatie ook uitgebreid kunnen worden. Daarnaast moeten ze ook in staat zijn om bij een wijziging in waterdruk te blijven werken.
Waarom hard water een negatief effect kan hebben
In bijna alle gemeentes is er sprake van hard leidingwater.
Een hoog calcium gehalte zorgt is bepalend voor de ‘hardheid’ van ons water. Kalkdeeltjes kunnen niet op natuurlijke wijze oplossen in het water.
Ze zullen zich proberen te hechten aan materialen die ze op hun pad tegenkomen. Ze nestelen zich graag, daar waar het warm is. Kalk kan uw onderneming heel wat extra kosten bezorgen:
- Machines die warm water gebruiken moeten vaker een onderhoudsbeurt krijgen. Ondanks dat extra onderhoud wordt hun levensduur ingekort door de voortdurende kalkaanslag. Kalk ontstaat overal. Je kan onmogelijk overal aan. Bij hard water zullen er vroeg of laat problemen optreden. (in boilers, koeling – en verhittingsinstallaties, warmtepompen, etc.)
- Apparaten en machines werken minder efficiënt. Hierdoor stijgt hun energieverbruik.
- Waterleidingen verstoppen en moeten periodiek ontkalkt worden.
- Kranen functioneren slechter en moeten vaker vervangen worden.
- Vloeren krijgen een doffe witgrijze aanslag. Men moet meer moeite doen om ze schoon te krijgen.
- Zeep en andere schoonmaakmiddelen lossen minder goed op in hard water, waardoor er meer nodig is voor dezelfde klus.
De werking van een waterontharder (waterverzachters voor bedrijven en industrieën)
Een waterverzachter wordt meestal direct achter de watermeter geïnstalleerd. Daar waar het water binnen komt. In de waterverzachter zit een harsfilter die calciumionen aantrekt en aan zich hecht. Zo blijven de kalkdeeltjes in de waterverzachter achter. Het water dat verder doorstroomt is zacht en kalkvrij. Uw waterverzachter zal zelf de filter spoelen. Wanneer en hoe vaak, hangt af van de waterhardheid en van het waterverbruik van de onderneming.
Aan een waterverzachter zit ook een zoutreservoir. Om de filter te spoelen wordt er zout gebruikt. Het weekt de vastgehechte kalkdeeltjes weer los van het hars. Deze harde mineralen worden dan na de reiniging via het riool afgevoerd. Dit zoute water stroomt dus nooit door de eigen leidingen. Het kan geen kwaad voor het milieu. Wat ook niet onbelangrijk is.
Bij vrijwel alle hedendaagse waterverzachters wordt dit regeneratieproces volledig automatisch uitgevoerd. U moet alleen de frequentie en het gewenste tijdstip voor de regeneratie instellen. De meer geavanceerde toestellen doen dit volledig zelf. Ze zijn daarvoor uitgerust met intelligente software. Daarnaast moet u het zoutreservoir af en toe aanvullen. Dat kan u ook laten doen, bv. samen met het onderhoud. Meer handelingen komen er niet aan te pas.
Meedere waterontharders binnen een installatie
Voor een kleine onderneming, bijvoorbeeld een studentenverblijf met enkele kamers of voor een klein restaurant, kan één industriële waterverzachter volstaan. Bedrijven of instellingen met grotere behoeftes kunnen meerdere waterverzachters aan elkaar koppelen. Zo bestaan er naast simplex ook duplex, triplex, en quadplex installaties.
Dan worden er meerdere harscilinders aan één waterverzachter gekoppeld. Zodra een cilinder (filter) verzadigd is, neemt een volgende de taak automatisch over. Zo wordt een bedrijf onafgebroken van zacht water voorzien.
Waar op letten bij de aankoop van een industriële waterontharder?
Voor u een waterverzachter koopt moet u de waterhardheid van uw leidingwater kennen. Er bestaan heel eenvoudige tests om dat te meten. Als u de waterhardheid kent, kan u op basis daarvan het geschikte toestel kiezen. Sommigen hebben gemiddeld hard water en wie minder geluk heeft ‘zeer hard water’. Als u die pechvogel bent, zal u hogere eisen moeten stellen aan uw waterverzachter. Bij de selectie van uw model kan u onder meer op het volgende letten:
- Het debiet: Dit geeft aan hoeveel water er binnen een bepaald tijdbestek onthard kan worden.
- Het zoutverbruik: Dit wordt aangeduid in gram per kubieke meter water en heeft betrekking op de hoeveelheid zout die de waterverzachter verbruikt om de filter te regenereren/reinigen.
- Het spoelwaterverbruik: hoeveel water er verbruikt wordt tijdens de regeneratie/reiniging van de filter.
- Het bedieningsgemak en de instellingsmogelijkheden.
- De geschatte levensduur van het toestel: waterverzachters gaan over het algemeen 20 tot 25 jaar mee. (tenminste als u kwaliteit koopt en het toestel goed onderhoudt)
De financiële voordelen van een waterontharder
Dankzij een waterverzachter stroomt er alleen maar zacht water door uw waterleidingen en uit de kranen. Uw onderneming heeft totaal geen last van kalkaanslag. Daardoor zullen uw kosten dalen.
- De slijtage van uw machines en toestellen vermindert. Ze gaan jaren langer mee.
- De maandelijkse energierekening daalt.
- Er zijn geen kosten voor het ontkalken van leidingen.
- Bij het schoonmaken worden er aanzienlijk minder reinigingsproducten gebruikt.
Alles bij elkaar genomen, levert dit een aanzienlijke besparing op. De eenmalige kosten voor het installeren van een waterverzachter worden in de meeste gevallen binnen de vijf jaar terug verdiend. Hierna kan u nog 15 tot 20 jaar van de financiële voordelen van uw waterverzachter genieten.
Bijkomende voordelen van zacht water
Naast kosten besparen heeft zacht water nog enkele andere voordelen. Deze zijn natuurlijk afhankelijk van de aard van uw onderneming. Ze zijn dus in meerdere of mindere mate voor u van toepassing:
- Zacht water is veilig voor consumptie en kan perfect gedronken worden. Gezuiverd leidingwater is aangenamer om te drinken. De kleur is helderder en het heeft geen nasmaak. Het is vergelijkbaar met bronwater.
- Kalkvrij water is gezond voor de huid en het haar. Kalkdeeltjes dringen door in de poriën en verstoren de werking van de huidvetten. Dit droogt de huid uit. Het kan leiden tot diverse huidaandoeningen. Bijvoorbeeld eczeem en psoriasis. Calcium hecht zich ook aan de haarvezels. Zo verliest het haar zijn glans en volume.
- Zacht water is zacht voor textiel. Kleding, linnengoed en andere textielproducten gaan langer mee wanneer ze met zacht water gewassen worden. Omdat ze geen last hebben van kalk komen ze ook zachter en kleurvaster uit de wasmachine.
- Alles wat met kalkvrij water wordt schoongemaakt ziet er stralender uit. Uw bedrijf krijgt letterlijk meer glans.