Hard water en zacht water

Ons leidingwater wordt geleverd door een watermaatschappij. Het wordt grondig gefilterd en gecontroleerd. Maar lang niet alle stoffen worden eruit gehaald.

Waterfilters versus waterverzachters

Er zitten bijvoorbeeld nog mineralen zoals calcium en magnesium in. De samenstelling van het water verschilt van regio tot regio. Het water komt natuurlijk niet allemaal van dezelfde bron.

De concentratie mineralen is dus niet overal gelijk. Vandaar het verschil in ‘waterhardheid’. Een term die gebruikt wordt om uit te drukken hoeveel kalk er in het water zit.

Zowel te hard als te zacht water hebben nadelen:

Te zacht water heeft de eigenschap om allerlei ongezonde stoffen op te nemen uit het materiaal waaruit de waterleiding bestaat. Zo kunnen er schadelijke stoffen in het water terecht komen.

Te hard water is nadelig omwille van de vorming van kalk en kalksteen.

Het kan heel wat problemen en ongemakken veroorzaken:

Gelukkig bestaan er methodes om uw water zachter te maken. Met waterverzachters of waterfilters. We bespreken de verschillen tussen beide.

Waterfilters versus waterverzachters: een waterfilter

Een waterfilter haalt allerlei onzuiverheden uit het water. Bijvoorbeeld zware metalen. Ze worden vooral gebruikt om leidingwater een betere smaak en geur te geven. Zo is het aangenamer om te drinken. Ook om te koken, is gefilterd water aangenamer. Ze zijn slechts in beperkte mate in staat om van hard water, zacht water te maken. Een waterfilter wordt lokaal gebruikt. Meestal in een keuken, het wordt dan aangesloten op de keukenkraan.

Een nadeel is dat hard water in de meeste leidingen van uw huis aanwezig blijft. Zo kan er nog steeds kalksteen ontstaan. Op het vlak van waterontharding is een waterfilter eigenlijk maar een lapmiddel. Het is wel heel efficiënt om zuiver drinkwater te verkrijgen.

Waterfilters versus waterverzachters: een waterverzachter

In tegenstelling tot een waterfilter, wordt een waterverzachter onmiddellijk aan de bron gekoppeld. Aan de waterleiding zelf, daar waar het water het gebouw of de woning binnen komt. Zo kan er zacht water verkregen worden doorheen het volledige huis of gebouw. Er bestaan meerdere technieken voor waterontharding. De meest doeltreffende manier is gebaseerd op ionenuitwisseling en regeneratie met behulp van onthardingszout.

Het werkt als volgt:

Een voorfilter voor uw waterontkalker

U kan ervoor kiezen om een extra filter vóór de waterverzachter te plaatsen. Een zogenaamde voorfilter. Zo wordt het leidingwater extra gefilterd. Het bespaart u extra onderhoudswerk en kan de levensduur van uw waterverzachter verlengen. Vooral aan te raden als u uw leidingwater ook wil drinken.

Hoe kiest u een waterontharder?

Er bestaan verschillende soorten waterverzachters. Elk toestel heeft zijn specifieke voordelen en eigenschappen. Welke soort u kiest hangt af van uw waterverbruik. Zowel van het volume, als van de frequentie.

Waterfilters versus waterverzachters: verschillen bij waterverzachters

Waterfilters versus waterverzachters: vraag voldoende informatie aan een gespecialiseerde installateur

Een ervaren vakman kan de nodige informatie geven. Informeer u dus zeker goed voor u een waterverzachter koopt. Houd rekening met uw waterverbruik, het aantal gezinsleden, de lokale waterhardheid en de ruimte die u hebt om een toestel te plaatsen. Dankzij een waterverzachter bent u definitief verlost van alle nadelige gevolgen van hard water!

Nieuwsgierig geworden? Vraag dan een offerte op maat, gratis en vrijblijvend.

Een reactie achterlaten