Verschil hard water en zacht water: waterverzachter nodig?

Het water dat u thuis gebruikt, wordt uit de bodem gewonnen. De hoeveelheid kalk in de bodem is bepalend voor de hoeveelheid kalk in uw water. Zit er veel kalk in de bodem, dan komt een groot deel van deze kalk ook in het water terecht. Kalkrijk water wordt ‘hard water’ genoemd. Zit er weinig kalk in de bodem en dus in het water, dan wordt er gesproken over zacht water.

Hard water zorgt voor kalkaanslag

Op deze pagina leest u meer over hard water en zacht water. Zo leest u niet alleen meer over het verschil tussen beide soorten water maar komt u ook te weten waarom hard water schadelijk is en hoe u hard water kunt ‘verzachten’.

Wat is hard water?

Hard water is water met een grote hoeveelheid kalk. Deze kalk komt niet zomaar in het water. Als het water in een kalkrijke bodem neerdaalt spreekt het voor zich dat het leidingwater, dat uit de grond opgepompt wordt, ook veel kalk zal bevatten. Hoe meer kalk er in het water zit, hoe ‘harder’ het water wordt.

Wat is zacht water?

Zacht water is water met een kleine hoeveelheid kalk. Dit water is uit een deel van de bodem gewonnen waar minder kalk in zit. Zo komt er minder kalk in het water terecht. Water kan dus ook ‘zacht’ zijn van nature. Om het actief te verzachten, is er echter een waterverzachter nodig.

Waarom is hard water schadelijk?

U kunt beter zacht water in huis gebruiken dan water met een grote hoeveelheid kalk. Hard water is namelijk niet alleen schadelijk voor uw apparaten maar ook voor uw huid en haar. Hoe dit precies ziet, leest u hieronder.

In hard water zit een grote hoeveelheid kalk. Een deel van deze kalk blijft niet in het water zitten als u het water gebruikt. Het blijft in uw apparaten hangen. Gebruikt u hard water in huis, dan zit er kalk in uw waterkoker, wasmachine, vaatwasser enz.

Daarnaast kan een deel van de kalk zich afzetten in uw waterleidingen. Zo lopen deze het risico om te verstoppen. De schade die hard water kan aanrichten, kan dus aanzienlijk zijn! Het is schadelijk voor uw apparaten en uw woning in het algemeen.

Hard water is niet alleen schadelijk voor uw apparaten en leidingen maar ook voor uw huid en haar. Wast u uw gezicht met hard water, dan kan een deel van de kalk in het water in uw poriën gaan zitten. Hierdoor verstoppen de poriën in uw huid, waardoor u bepaalde huidproblemen kunt krijgen. Wast u uw haar met hard water, dan zorgt de kalk in het water voor een doffe waas op uw haar. Wast u uw haar met zacht water, dan ziet uw haar er stralender, gezonder en glanzender uit.

De hardheid van uw leidingwater: verschillend per regio

Of u hard of zacht water gebruikt in uw huis, is afhankelijk van de gemeente waar u woont. In sommige gemeenten wordt voornamelijk hard water gebruikt, terwijl andere gemeenten zacht water hebben.

Er zijn diverse websites die u een duidelijk beeld geven van de waterhardheid per gemeente. Op deze websites hoeft u enkel de naam van uw gemeente in te vullen, om vervolgens te achterhalen hoe hard het water in uw gemeente is. Is er sprake van een hoge waterhardheid in uw gemeente, dan gebruikt u hard water in huis. Is er sprake van een lage waterhardheid, dan heeft u gelukkig zacht water in huis.

Andere manieren om uw water te testen (verschil hard en zacht water te weten komen)

U kunt de naam van uw gemeente opzoeken om te achterhalen of u hard of zacht water gebruikt. U kan het echter ook zelf testen. Er zijn twee manieren om dit te doen, namelijk met teststroken en met een test-set. Een teststrook is een papieren strip die u in het water houdt, om vervolgens de hardheid van het betreffende water op de strip af te lezen. Een test-set werkt op dezelfde manier maar dan in combinatie met een specifieke testvloeistof.

Zowel de teststroken als de sets zijn eenvoudig online te bestellen. U kan ze ook meestal bij uw apotheker kopen.

Verschil hard water en zacht water: het verzachten van hard water

Hebt u uw leidingwater getest en bent u erachter gekomen dat u hard water hebt? Dan betekent dit gelukkig niet dat u hier genoegen mee moet nemen. U kan het water van uw gemeente niet veranderen maar u kunt het water dat u zelf gebruikt gelukkig wel ‘zachter’ maken. Hiervoor hoeft u alleen een waterverzachter aan te kopen.

Een waterverzachter is een apparaat dat gebruikt wordt om de grote hoeveelheid kalk uit uw leidingwater te halen. Het apparaat werkt op rotszout, zeezout of ingedampt zout, ook wel onthardingszout genoemd.

Een reactie achterlaten