Werking waterverzachter: hoe werkt een waterverzachter? 

Waterverzachters of waterontharders werken op basis van een hars dat harde mineralen omvormt tot zachte mineralen. Zo wordt van hard water zacht water gemaakt, op een volledig natuurlijke manier. Het werkt als volgt:

  1. Hard water komt de waterverzachter binnen en loopt over het harsbed
  2. Het hars houdt de kalk tegen
  3. Zacht water stroomt naar het huis
  4. Het Zout dient om het hars schoon te spoelen en om de kalk naar de afvoer te voeren. Dit wordt de regeneratie van het toestel genoemd.
Werking waterverzachter

Werking waterverzachter: het besturingssysteem

Een tijdsgestuurde waterverzachter werkt op basis van een klok. Die tijdsklok bepaalt dat het toestel om de zoveel dagen ‘regenereert’ of zichzelf schoonspoelt.

Dit is een eenvoudig systeem, maar erg statisch. Statisch, omdat het geen rekening kan houden met schommelingen of piekmomenten in het waterverbruik. Bijvoorbeeld tijdens het weekend, op een vrije dag of door een gezinsuitbreiding.

Een volumegestuurde waterontharder werkt op basis van een watermeter. In plaats van ingesteld te worden op een aantal dagen, wordt het toestel ingesteld op een aantal liters waterafname.

De programmator wordt ingesteld op basis van uw geschat verbruik. dat is een berekening op basis van de gemeten liters. Ook de gemiddelde waterhardheid wordt als een statisch gegeven ingebracht.

Tijdsgestuurde waterverzachters waren de eerste automatische systemen op de markt in de jaren 50 en 60. Volumesturingen kwamen in de mode in de jaren 80 en 90. Beide systemen worden nog steeds veel gebruikt.

De beperkingen liggen in het statische karakter ervan. Na de instelling van de programmator liggen ze namelijk vast.

De werking van onze waterverzachter is anders: een Aqua Sensor ontkalker is een waterhardheidsgestuurde waterverzachter. De efficiëntie wordt gevoelig verhoogd. Het toestel is hierdoor compacter en werkt heel wat zuiniger. Het volgt ook naadloos de wijzigende omstandigheden in z’n omgeving.

Het systeem kan dus geen rekening houden met schommelingen in de waterhardheid.

Hoe werkt de nieuwe sensortechnologie van Aqua Sensor waterverzachter?

De sensor doet de Aqua Sensor waterverzachter werken volgens een hardheidssturing. Elke liter water die door de waterverzachter loopt wordt gecontroleerd op hardheid.

De regeneratie start dus in functie van de waterhardhardheid. Dat bepaalt wanneer het hars moet geregenereerd of gespoeld worden. Deze unieke technologie gaat naar de essentie van de waterontharding zelf.

Wanneer het hars verzadigd is (het zit nu vol met kalk), wordt dit onmiddellijk gemeten en aan de programmator doorgegeven.

De regeneratiecyclus wordt dan automatisch voorbereid. Een ingebouwde reserve laat toe om de regeneratie uit te stellen tot de waterafname stopt. Bij huishoudelijk gebruik staat dit gewoonlijk om 2 uur ’s nachts ingesteld.

Een groot voordeel is dus dat er helemaal niets geprogrammeerd moet worden. Ook het aantal verbruikte liters moet niet bijgehouden worden.

De Aqua Sensor waterverzachter of ontkalker treedt in werking op basis van de controle van het hars. De verzadiging van het harsbed wordt constant opgevolgd en alleen dat bepaalt wanneer het toestel regenereert.

Er bestaat geen efficiëntere manier om een waterontharder te sturen. Uw ontharder regenereert alleen wanneer het echt nodig is. Onafhankelijk van dagen of verbruikte liters.

Hoe werkt de sensor van een Aqua Sensor waterontharder?

Deze geavanceerde sensor is een uniek in-line meetinstrument op basis van een speciaal hiervoor ontwikkeld hars, dat toelaat om de staat van het harsbed heel nauwkeurig op te volgen.

Eenvoudig uitgedrukt zou je kunnen stellen dat de sensor van de Aqua Sensor waterverzachter, sneller is dan het harsbed en dus telkens een signaal kan geven vooraleer het te laat is.

Dankzij een ingenieuze technologie wordt de sensor tijdens de regeneratie automatisch gereset, zodat de cel na elke regeneratie op nul gezet wordt. Klaar om een nieuwe wateronthardingscyclus aan te sturen.

Aqua Sensor waterontharder: de oplossing voor al uw problemen

Aqua Sensor waterontharders voldoen aan de strengste kwaliteitsnormen. Onze toestellen gaan heel lang mee, binnen de 5 jaar verdienen ze zichzelf terug. Dit dankzij de besparingen op energiekosten, wasmiddelen en zepen en door een aanzienlijk verlengde levensduur van uw huishoudapparaten.

Aqua Sensor waterverzachters zijn zeer compact en kunnen nagenoeg overal geplaatst worden. In de garage, in de kelder of zelfs in een keukenkast. Dankzij de installatie van een waterontharder, kan u voortaan genieten van zacht water en bent u voorgoed van kalk verlost.

Een eenvoudige oplossing, voor het erg vervelend probleem dat kalkaanslag is.

Werking en productie van Aqua Sensor waterontharders

Aqua Sensor: de meest efficiënte waterontharder aan de beste prijs

Geniet van alle voordelen van een intelligente waterverzachter zoals een Aqua Sensor. Kies voor de beste waterverzachter aan de beste prijs – kwaliteitverhouding: de Aqua Sensor waterontharder.

Een reactie achterlaten

Belangrijke Melding: Overname van Aqua Sensor door Aqua Genix

Beste bezoeker,

Wij willen u informeren dat Aqua Sensor sinds 1 mei 2024 is overgenomen door Aqua Genix. Door deze overname is de productie van Aqua Sensor waterontharders gestopt.

Voor huidige klanten: maak u geen zorgen! Aqua Genix neemt het onderhoud en de dienst na verkoop over. Uw toestel zal met dezelfde zorg en expertise worden onderhouden en lopende garanties blijven behouden.

Zout nodig?
Het is nog steeds mogelijk om zout te bestellen onder dezelfde voorwaarden. U kan een bestelling plaatsen door een e-mail te sturen naar info@aqua-genix.be of door te bellen naar ons gratis nummer 0800 40 045. Wij staan steeds klaar om u te helpen!

Email: info@aqua-genix.be
Gratis nummer: 0800 40 045

Bedankt voor uw begrip en vertrouwen in onze service.