Een waterverzachter kopen? Ontdek de 9 voordelen

De hardheid van water

Een waterverzachter kopen, doe je in het geval dat je water ‘te hard’ is. ‘Hard’ water is water dat veel calcium en magnesium bevat. Waterhardheid wordt uitgedrukt in Duitse, Franse of Engelse graden. In België gebruiken we Franse graden. Zowel een te hoge als een te lage waterhardheid zijn nadelig. In te zacht water kunnen de leidingen schadelijke stoffen afgeven.

Aqua Sensor Waterontharders

Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen. Hard water is nadelig door de vorming van kalkaanslag in waterleidingen, boilers en op verwarmingselementen. Het verstoort ook de werking van allerlei zepen en schoonmaakmiddelen. Hoe hard je water is hangt af van regio tot regio, de bodemsamenstelling is immers niet overal gelijk.

Gelukkig kan je met een waterontharder heel wat problemen voorkomen of oplossen.
Lees dus verder en ontdek alle voordelen van een waterverzachter.

Hoe werkt een Waterverzachter?

De meeste waterontkalkers passen de zogenaamde ‘ionenuitwisseling’ toe:

waterontharder kopen: negen voordelen van een waterontkalker

Woon je in een regio met hard water? Dan overweeg je best om een waterverzachter te installeren. Deze voordelen spreken voor zich:

1. Kalkaanslag krijgt geen kans

Wie hard water heeft merkt het aan de kalkaanslag in de douche, het bad of ander sanitair. Deze kalkaanslag is soms moeilijk te verwijderen. Vaak hebt je bijkomende producten zoals citroenzuur en azijnoplossingen nodig. Met onthard water hebt je deze problemen niet. Je sanitair blijft vrij van kalksporen en is veel gemakkelijker te reinigen.

2. Efficiënt gebruik van verwarmingselementen

In deze energiezuinige tijden is het efficiënt gebruik van energie van groot belang. Hard water veroorzaakt een kalklaag op verwarmingselementen, bv. bij boilers, koffiezetapparaten, wasmachines, enz. Om dezelfde hoeveelheid warmte af te geven aan het water verbruikt het verwarmingselement meer energie. Uit studies blijkt dat het extra energieverbruik kan oplopen tot 20%. Je kan dit voorkomen door het leidingwater te ontharden.

3. Voorkomt verstoppingen

Kalkaanslag is nefast voor je waterleidingen. Als dit proces zich voortzet, geraken je leidingen verstopt. Een loodgieter raadplegen is dan vaak de enige oplossing. Verstoppingen treden niet alleen op in waterleidingen. Ook jouw douchekop, kranen en strijkijzer kunnen verstopt geraken als gevolg van hard water.

4. Verlengt de levensduur van je toesellen

Apparaten die met zacht water werken gaan over het algemeen langer mee. Niet alleen hebben deze toestellen minder last van kalkaanslag en verstoppingen maar ook corrosie en roestvorming blijken veel minder snel op te treden.

5. Wasmiddelen werken optimaal

Wasmiddelen werken minder goed bij hard water. Daarom geven fabrikanten de raad om meer wasmiddel te gebruiken als je in een gebied woont met hard water. Door het installeren van een waterverzachter is deze bijkomende hoeveelheid wasmiddel niet nodig. Op termijn zal dit je heel wat geld besparen.

6. Kledij blijft veel langer mooi.

Als je niet wil dat je kledij, handdoeken en beddengoed na een aantal wasbeurten aanvoelen als schuurpapier, moet je hard water vermijden. Bovendien veroorzaakt hard water vroegtijdige slijtage van je kleren. De vezels van de stof breken sneller en de kleuren zullen vlugger verbleken. Nog een reden waarom een waterontharder kopen meer dan de moeite waard is!

7. Glanzend haar

Wat veel mensen niet weten, is dat een waterontharder kopen,  een grote invloed heeft op de kwaliteit van je haar. Als je glanzend haar wil, spoel het dan met zacht water. Hard water laat een dun kalklaagje op je haar achter. Het gevolg is stugger en droger haar. Ook dat verhelpt een waterontkalker kopen!

8. Een gezonde huid

Ook voor je huid is zacht water beter. Het natuurlijke beschermingslaagje op je huid wordt aangetast door de kalkdeeltjes in hard water, met als resultaat een droge, geïrriteerde huid met verstopte poriën.

9. Milieuvriendelijk

Je belast het milieu minder erg door zacht water te gebruiken. Dit komt niet alleen door een lager energieverbruik. Je verbruikt ook minder schoonmaakmiddelen en detergenten. Bovendien moet je jouw huishoudapparaten minder snel vervangen, wat de afvalberg weer kleiner maakt.

Overtuigd van de vele voordelen van een waterontharder?

Bovenstaande voordelen tonen duidelijk aan dat een waterverzachter heel wat problemen kan voorkomen en je een grote besparing kan opleveren. Indien je in een gebied woont met hard water raden wij je sterk aan om een waterontharder te installeren. Aarzel dus niet om te informeren naar waterontharders die geschikt zijn voor je woning.

Een reactie achterlaten