Ontharden van hard water: met een Aqua Sensor Waterverzachter

Hard water, een bedreiging voor uw huishouden: waarom ontharden van hard water belangrijk is

We gaan ervan uit dat onze waterleidingen intact blijven. En we verwachten dat onze kledij lang meegaat als we op de juiste manier wassen. We denken dat onze toestellen lang meegaan als we ze goed onderhouden. Met hard water is dat ijdele hoop. De kalk in het water tast de infrastructuur en de toestellen in huis aan. Zichtbaar en onzichtbaar. Vroeg of laat krijg je dus toch te maken met de negatieve gevolgen van kalk. De enige oplossing is dan: ontharden van hard water.

Zacht water in de douche, zonder kalkaanslag.

De hardheid van water wordt bepaald door de hoeveelheid calcium en magnesium die erin zit.

Deze harde mineralen vormen samen kalkaanslag. Met het blote oog is dat niet onmiddellijk zichtbaar. Kalk verschijnt wanneer het water verdampt is. In verwarmd water voelt kalk zich het best. Vandaar dat boilers, wasmachines en waterleidingen er zo gevoelig voor zijn.

Kalk heeft vele nadelen voor de levensduur en efficiëntie van toestellen. Op lange termijn kan het u heel wat kosten. Een waterverzachter is de oplossing voor iedereen die korte metten wil maken met kalk.

De waterhardheid – Ontharden hard water

Waterhardheid is een graadmeter om de hardheid van uw water aan duiden.

Het water dat uit uw kraan komt, is eerst door een aantal grondlagen gepasseerd. Hierin zijn bepaalde mineralen aanwezig, waaronder magnesium en calcium. Deze stoffen maken het water ‘hard’. Waterhardheid wordt uitgedrukt in Franse graden. (In andere landen gebruikt men Duitse graden of Engelse graden)

De waterhardheid kan u zelf meten. Vraag raad in uw apotheker of koop een eenvoudige test in een doe-het-zelfzaak of via internet.

De waterhardheid meten

Vermoedt u dat u hard water hebt? Meten is weten. Er zijn verschillende gradaties van waterhardheid. Als u uw water zelf wil testen, is een teststrook de eenvoudigste methode. U dompelt de strook even onder water. Aan de hand van de kleur die dan verschijnt, weet u in welke categorie uw water onder te verdelen is. Elke gradatie van hardheid heeft een bepaalde kleur op de strook.

Franse HardheidMate van Hardheid
0 – 7 gradenheel erg zacht
7 – 15 gradenzacht
15 – 22 gradengemiddeld
22 – 32 gradenvrij hard
32 graden (of hoger)heel erg hard

Dankzij deze test weet u ongeveer hoe hard uw water is. Vormt uw water een bedreiging voor uw comfort en voor de levensduur van uw toestellen? Dan is de aankoop van een waterverzachter aangeraden.

De werking van een waterontharder: ionenwisseling

Er zijn verschillende methodes om water te ontharden. De meest betrouwbare, en de meest gebruikte techniek, is ontharding via ionenwisseling. Deze waterverzachters ontharden met behulp van zout. Zogenaamd regeneratiezout.

Calcium en magnesium, de harde elementen in het water zijn positief geladen. Door

ze te binden aan negatief geladen deeltjes, kunnen ze aan het water onttrokken worden.
Dit proces gebeurt in de harscilinder van de waterverzachter. Een soort van filter, gevuld met negatief geladen harsdeeltjes. Die harsdeeltjes bevatten negatief geladen natriumionen. Het harde water stroomt eerst door deze filter. De ionenwisseling zorgt ervoor dat de harde elementen achter blijven in de filter. Het water dat verder doorstroomt is zacht water.

Wat als de filter verzadigd is?

Zoals alle filters, zal de harsfilter vroeg of laat verzadigd zijn. Hier komt het zout aan te pas.
Het wordt gebruikt om de filter te spoelen. Zo worden de harde elementen weer los geweekt van de harsdeeltjes. Die worden dan samen met het zoute spoelwater afgevoerd via het riool.
Intussen worden de harsdeeltjes weer negatief geladen. Het zout laat natriumionen achter in de harskern. Hierna kan de waterverzachter een nieuwe onthardingscyclus opstarten. Dit proces is de regeneratie.

Meestal gebeurt de regeneratie ’s nachts. Er is tijdelijk geen zacht water beschikbaar. Als dit ’s nachts gebeurt ondervinden de bewoners hier geen last van. Wie meerdere harsfilters installeert kan op elk moment profiteren van zacht water. Dan kan de ene harscilinder blijven ontharden terwijl de andere gespoeld of geregenereerd wordt. Hoeveel harscilinders u installeert, hangt af van uw verbruik.

De voordelen van een waterverzachter – Ontharden hard water

Een waterverzachter koopt u niet zomaar. Het is een kleine investering. De voordelen maken de prijs echter meer dan goed. Daarom, een overzicht.

1. De financiële voordelen van een waterontharder

Dankzij een waterverzachter dalen uw energiekosten. Door kalksteen kunnen uw leidingen verstoppen. Maar wist u dat kalk ook een isolerende werking heeft? Kalksteen ontstaat het snelst op de verwarmingselementen in toestellen. Door de kalksteen kunnen de toestellen hun warmte niet meer goed afgeven. Zo gaat de gecreëerde warmte verloren. Dit doet dit voor in uw centrale verwarming, in uw boiler, in uw wasmachine, enz.

De kalklaag wordt steeds dikker, de verwarmingselementen zullen harder moeten voor hetzelfde resultaat. Hierdoor daalt het rendement van uw toestellen. Ze dreigen ook oververhit te geraken. Met een waterverzachter kan u de kalksteen in uw toestellen perfect voorkomen. Zo gaat er geen energie verloren en zo gaan uw toestellen niet kapot.

Dat u meer zeep moet gebruiken in hard water is vooral gekend bij wasmachines. In hard water moet u dubbel zoveel of meer wasmiddel gebruiken. Op termijn zal dit u dus heel wat meer kosten. Hetzelfde geldt ook voor andere producten. Daarbij moet u ook extra antikalkmiddelen in huis halen. De reden waarom u meer product moet gebruiken, is omdat kalk de werking van zepen verstoord.

Er is meer nodig voor hetzelfde effect. Dit is niet het enige probleem. Kalk vormt een chemische reactie met zeep. Er ontstaat een nieuwe substantie, een soort van waxachtig residu. Dit is de plakkerige substantie die achterblijft op de rand van uw bad of in uw douche.

2. Duurzaamheid dankzij een waterontharder

Toestellen zoals uw strijkijzer, koffiemachine en wasmachine, werken allemaal met verwarmd water. Daardoor zijn ze heel vatbaar voor kalkaanslag en verslijten ze sneller. Een waterverzachter zorgt ervoor dat uw huishoudtoestellen tot wel 30 % langer meegaan. Zo bespaart u op nieuwe toestellen, en verkleint u uw ecologische voetafdruk.

Dankzij een waterverzachter is uw kraanwater ook aangenamer om te drinken. De kleur is helderder en er is geen vreemde nasmaak. Er bestaan ook extra filters die u aan uw waterverzachter kan koppelen. Daarmee kan je ook andere onzuiverheden uit het water halen. Zo hoeft u geen flessenwater meer te kopen en verbruikt u minder plastiek. Minder plastiek betekent minder CO²-uitstoot.

En dit zijn slechts enkele van de vele voordelen die een waterontharder te bieden heeft.

Een reactie achterlaten

Belangrijke Melding: Overname van Aqua Sensor door Aqua Genix

Beste bezoeker,

Wij willen u informeren dat Aqua Sensor sinds 1 mei 2024 is overgenomen door Aqua Genix. Door deze overname is de productie van Aqua Sensor waterontharders gestopt.

Voor huidige klanten: maak u geen zorgen! Aqua Genix neemt het onderhoud en de dienst na verkoop over. Uw toestel zal met dezelfde zorg en expertise worden onderhouden en lopende garanties blijven behouden.

Zout nodig?
Het is nog steeds mogelijk om zout te bestellen onder dezelfde voorwaarden. U kan een bestelling plaatsen door een e-mail te sturen naar info@aqua-genix.be of door te bellen naar ons gratis nummer 0800 40 045. Wij staan steeds klaar om u te helpen!

Email: info@aqua-genix.be
Gratis nummer: 0800 40 045

Bedankt voor uw begrip en vertrouwen in onze service.