Hard water of zacht water in uw woning?

De hardheid van water

U hebt ongetwijfeld al gehoord over ‘de hardheid van het leidingwater’. Wat betekent dit nu precies, de hardheid van water?

Hard water of zacht water thuis

Waterbedrijven pompen water uit diverse grondlagen die variëren qua samenstelling. Daarom verschilt de hardheid van het water naargelang de plaats waar u woont.
In hard water komen zijn de stoffen magnesium en calcium in een hoge concentratie aanwezig.

Franse graden: het aantal duidt aan of u hard of zacht water hebt

Wil je weten of u hard water of zacht water hebt? De beste manier om dat te weten te komen, is door de waterhardheid te meten. In België drukt men de waterhardheid meestal uit in Franse graden. Ook Duitse graden en Engelse graden worden als eenheden gebruikt. Eén Franse graad betekent dat het water per liter, 10 milligram calcium bevat. Leidingwater mag noch te hard, noch te zacht zijn.

Hard water of zacht water? Wat houdt het in en wat zijn de gevolgen?

Te hard water kan veel schade toebrengen aan de waterleidingen en huishoudtoestellen in uw woning. Hard water is de oorzaak van kalkvorming in waterleidingen, sproeikoppen en kranen. Bovendien zet kalk zich af op elektrische verwarmingselementen, wat tot een groter verbruik van elektriciteit leidt.

Zacht water is ook schadelijk. Het kan giftige stoffen opnemen uit het materiaal waaruit de waterleiding bestaat. Voor uw gezondheid vermijdt u het best zeer zacht water. Daarom is het belangrijk om de hardheid van het leidingwater in uw huis te kennen. Dan kan u beslissen of u al dan niet een waterverzachter nodig hebt. In dit artikel beschrijven we verder welke mogelijkheden er bestaan om waterhardheid te bepalen.

Het testen van waterhardheid

Er bestaan meerdere methoden om waterhardheid te meten. Voor particulieren zijn er relatief goedkope testen in de handel verkrijgbaar. Hieronder een overzicht:

Wat als uw leidingwater vrij hard is?

Als uit het testen van uw leidingwater blijkt dat de hardheid tussen 22 en 32 Franse graden ligt, hebt u redelijk hard water in huis. Dit kan op termijn een aantal nadelige gevolgen hebben:

De oplossing: een waterontharder

Een waterverzachter kan in dit geval de oplossing brengen. Hét verschil tussen hard water en zacht water. Er bestaan meerdere soorten waterverzachters. De meeste toestellen die voor particuliere woningen gebruikt worden, zijn gebaseerd op de uitwisseling van ionen en werken met onthardingszout. Het harde water loopt langs een cilinder met kunstharskorrels. Deze korrels nemen calcium- en magnesiumdeeltjes op. In de plaats daarvan geven de korrels onschadelijke natriumdeeltjes terug af aan het water. Op deze manier verkrijgt men zacht water. Omdat de kunstharskorrels niet oneindig lang deeltjes uit het harde water blijven opnemen, moeten deze na een bepaalde tijd geregenereerd worden. De waterverzachter doet dit automatisch door zout water langs de korrels te laten lopen. Dit water neemt de magnesium- en calciumdeeltjes op en loopt weg via het riool. Om dit zout water aan te maken, gebruikt de waterverzachter speciaal onthardingszout.

Hard water of zacht water? Zacht water natuurlijk!

Een waterverzachter kan u veel geld besparen, laat dus niks aan het toeval over en verzeker uzelf van zacht water. Test tijdig de hardheid van het leidingwater bij u thuis en grijp in voordat het te laat is! Anders riskeert u onnodig veel geld uit te geven aan ontstoppingsfirma’s, speciale kuisproducten, meerverbruik van wasmiddelen en elektriciteit, en de vroegtijdige vervanging van huishoudtoestellen. Doe een beroep op een gespecialiseerd bedrijf en laat een waterverzachter installeren, zodat u voortaan kunt genieten van de voordelen van zacht water.

Een reactie achterlaten