Onderhoud waterontharder met zout

Een waterverzachter vergt over het algemeen weinig onderhoud. Een troef voor een apparaat met zoveel voordelen in het huishouden. Toch zijn er wel een paar eenvoudige manieren om uw waterverzachter nog beter te laten werken en om de levensduur ervan te verhogen.

onderhoud waterontharder met zout

Alles wat u moet weten over: onderhoud waterverzachter met zout

Hoe kan u uw waterverzachter onderhouden? Een goed onderhouden waterverzachter zal een stuk langer meegaan. Zo garandeert u dat de garantie geldig blijft en voorkom je extra kosten. Of het nu om een auto, een wasmachine of een waterverzachter gaat, een onderhoud is essentieel om de goede werking en de levensduur te garanderen. Onderhoud waterverzachter met zout: wat houdt dit in? Hieronder lees je wat je allemaal kan doen om je waterverzachter perfect te onderhouden.

De instellingen controleren

Het onderhoud van een waterverzachter vindt plaats in diverse stappen. U kan doorgaans het beste beginnen met een controle van de instellingen, een waterverzachter werkt optimaal indien de instellingen zijn aangepast aan uw verbruik. Het komt echter regelmatig voor dat uw verbruik wijzigt, bijvoorbeeld omdat het aantal personen in uw huishouden is veranderd. Controleer daarom de instellingen en pas ze aan waar nodig.

Opnieuw meten van de waterhardheid

Uw verbruik is niet de enige factor waarmee u rekening moet houden. Ook de waterhardheid zelf is een belangrijke factor in het bepalen van de juiste instellingen. Het zal u wellicht verbazen maar ook de waterhardheid kan soms fluctueren. Het is daarom verstandig om bij uw onderhoud ook even de waterhardheid opnieuw te meten. Als die gewijzigd is, kan u de instellingen aanpassen.

Reinigen en controleren van de onderdelen

Als u de waterverzachter juist hebt ingesteld, is het tijd voor het reinigen en controleren van de onderdelen. Hiervoor laat u uw waterverzachter best eens uit elkaar halen. Zo hebt u optimaal zicht op de verschillende onderdelen en kan u ook lastig te bereiken plekjes schoonmaken.

Controleer het zoutreservoir op zoutresten. Soms vormt er zich een zoutkoek. Die moet dan verwijderd worden. Meestal is dit het enige dat u schoon hoeft te maken. In uitzonderlijke gevallen kunnen zich ook bacteriën en/of algen ophopen in uw apparaat. U kunt dat bijvoorbeeld herkennen aan slijmerige, groene afzettingen. Maak dit goed schoon met een borstel en laat het onderdeel daarna drogen.

Tijdens het schoonmaken is het ook van belang om alle onderdelen te controleren op slijtage en andere defecten. De meeste waterverzachters kunnen jarenlang mee zonder enig probleem maar het is toch verstandig om een jaarlijkse controle uit te voeren.

Eventuele versleten onderdelen tijdig vervangen

Indien u een versleten onderdeel aantreft, is het verstandig om dat zo snel mogelijk te vervangen. Dat is om twee redenen belangrijk. Ten eerste werkt uw waterverzachter mogelijk minder goed. Op die manier kunt u toch weer hard water krijgen in uw huishouden, met alle gevolgen van dien. De gevolgen worden dan gewoonlijk pas na enige tijd zichtbaar. En dan is het vaak al te laat: apparaten kunnen zijn beschadigd, uw sanitair kan vol komen te zitten met kalkvlekken en zeepresten, en u kunt zelfs huidproblemen ontwikkelen. Vervang uw onderdelen dus op tijd!

De tweede reden om snel te handelen als u een beschadigd onderdeel aantreft tijdens uw controle, heeft te maken met de rest van uw waterverzachter. De onderdelen functioneren het best wanneer álle onderdelen goed werken. Stel dat een onderdeel minder goed werkt, dan is er grote kans dat ook andere onderdelen schade zullen oplopen. Uw apparaat zal dan sneller slijten. Dat is zonde van uw geld dus vervang eventuele versleten onderdelen altijd op tijd.

Het zoutreservoir schoonmaken

Er is altijd één onderdeel van de waterverzachter dat enige speciale aandacht verdient: het zoutreservoir. Voor een waterverzachter die op zout werkt, is dat zout namelijk essentieel om te kunnen functioneren.

Begin het onderhoud van uw zoutreservoir altijd met het schoonmaken ervan. Dat kunt u gewoon op dezelfde manier doen als u reeds met de andere onderdelen heeft gedaan. Er is echter wel een speciaal aandachtspunt. In het zoutreservoir kunnen zich namelijk ‘zoutbruggen’ of, in andere woorden, zoutophopingen vormen.

Zo’n zoutbrug is op zichzelf geheel onschadelijk, hoewel de werking van uw waterverzachter erdoor verminderd kan worden. Het is dus belangrijk om eventuele zoutophopingen te verwijderen. Helaas gaat dat niet altijd even gemakkelijk. Wees steeds voorzichtig wanneer u het vastgekoekte zout verwijdert zodat u het reservoir niet beschadigt. In het slechtste geval kan u proberen om het zout los te weken met wat warm water.

Let er ook op dat er zich geen zout onderaan in het reservoir heeft verzameld. Het reservoir is pas goed gereinigd wanneer u geen zout meer kan zien.

Tip: heeft u erg veel moeite om de zoutophopingen te verwijderen? Dan moet u uw toestel simpelweg regelmatiger onderhouden. Zo krijgt het zout niet de kans om samen te koeken en dan bent u heel wat sneller klaar met uw onderhoud.

Zout bijvullen

Als u het reservoir goed heeft gereinigd, kunt u het weer bijvullen. Dat is geen ingewikkelde taak. Het is wel belangrijk dat u zorgvuldig en secuur werkt. Zo voorkomt u dat u zout morst. Zorg ervoor dat u het reservoir niet te veel vult. Hoe meer zout u erin doet, hoe groter de kans op zoutophopingen. Het is beter om het reservoir iets vaker bij te vullen, dan in één keer een enorme lading toe te voegen. Daarnaast helpt het als u voor de beste kwaliteit zout kiest. Beter zout zorgt voor een langere levensduur van uw apparaat en minder en gemakkelijker onderhoud.

Nacontrole

Bent u volledig klaar met het onderhoud? Overloop alles dan nog één keer. Zijn de instellingen correct? Werkt uw apparaat naar behoren? Is het water dat uit uw kraan komt zacht? Geeft uw waterverzachter verder geen storingen of meldingen weer?

Is het antwoord vier keer ‘ja’? Dan bent u klaar met het onderhoud van uw waterverzachter! Nu kunt u weer zorgeloos genieten van heerlijk kalkvrij water.

Speel op zeker, schakel een professional in

Het jaarlijks onderhoud van uw waterverzachter is in principe geen bijzonder ingewikkelde of tijdrovende kwestie. Toch kan het lonen om een professional te raadplegen. Het zijn vrij complexe apparaten. Een professioneel onderhouden waterverzachter gaat immers langer mee dan een exemplaar dat niet de juiste zorg en toewijding krijgt.

Conclusie: een goed onderhouden waterontharder werkt altijd het beste

Voor het optimaal functioneren van uw waterverzachter is een regelmatig onderhoud noodzakelijk. Zo ben je er zeker van dat je zacht water hebt. Met professionele ondersteuning verlengt u het leven van uw waterverzachter. Wees dus verstandig en zorg ervoor dat uw toestel op tijd onderhouden wordt.

Een reactie achterlaten